Vilket Bolån är Rätt för dig? Tips & Guide

Bolån

Antalet och typerna av bolån där ute är tillräckligt för att förvirra bostadsköpare. Många skulle antagligen slippa behöva läsa på och undersöka de bästa bolånen, men när det gäller så stora affärer är det värt att göra sin research för att hitta det bästa bolånet.

Förstå termer

Mycket inom bolånemarkaden är jargong. Men när du väl har förstått de termer som bankerna använder kommer du att inse att det är mycket lösa termer.

Läs på vanliga termer och förså vad de betyder för att få en bättre förståelse för bolån och då kunna jämföra de bättre.

Typer av bolån

Fast ränta

Ett bolån med fast ränta är precis som det låter – din ränta kommer att förbli densamma under den tid som överenskommits mellan dig och långivaren. Detta är vanligtvis fem år, även om ränta bunden på 10 år också kan vara ganska vanligt. Om du är orolig över läget på marknaden och du gillar att hålla hårt på din budget, är den här typen av bolån något för dig. Dina amorteringar kommer att vara desamma under hela lånetiden – men du kommer inte att kunna dra fördel av lägre amorteringar om räntorna faller. Det brukar också vara ganska dyrt att välja bort ett bolån med fast ränta, så tänk efter noga innan du låser in dig.

Rörlig ränta

Räntan på ditt lån kommer att variera beroende på den officiella räntan från riksbanken, så kallad reporäntan, vilket innebär att beloppet för dina betalningar kan öka eller potentiellt minska i lika stor utsträckning. Ett bolån med rörlig ränta ger dig mycket mer flexibilitet än vad du skulle få med ett bolån med fast ränta, eftersom du kan göra förändringar som passar din nuvarande ekonomiska situation. Om du gillar att kunna fatta beslut när situationer uppstår kan du överväga den här typen av bolån. Kom ihåg att om räntorna ökar, kommer dina amorteringar också att öka, vilket kommer att vara helt utom din kontroll.

Endast ränta

Räntelån gör att du kan betala av din ränta innan du betalar av ditt lån. Du kanske vill överväga ett sådant bolån om du vill lägga all din energi på att spara istället för att stressa över dina amorteringar de första åren.

Det här är tre av de vanligaste typerna av bolån som folk tenderar att ta. Det kommer att finnas andra typer, beroende på din långivare och kanske till och med din bank, men dessa tre brukar vara de mest populära. Att välja en typ av bolån är inte lätt att överväga, så se till att du gör all lämplig forskning innan du går och träffar någon.


Är du redo att ta ditt bolån?

Är du i ett skede där du är redo att ta steget? Är du företagare som vill hitta den perfekta butikslokalen? Även om privatpersoner helt enkelt kan ansöka till en bank för att få hjälp, har företagare fler alternativ, inklusive mindre långivare. Oavsett din situation, se alltid till att du letar runt och gör din research.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *