15 Bästa Spartips för Mer Pengar i Plånboken

Spartips

Att spara pengar bör vara en viktig del av din ekonomi. Det kan dels vara för att få mer pengar för att betala av dina skulder, men även för att bygga din framtid genom en buffert och kunna köpa saker såsom en bostad.

Det finns många sätt att spara pengar på både stora och små utgiftsposter. Det kan handla om att minska konsumtion men även att optimera dina utgifter genom att sänka dina månadskostnader på diverse abonnemang.

I denna artikel går vi igenom några viktiga spartips för att få mer i plånboken.

Spara först, spendera senare

Betala dig själv först. Om du gör det är det ett säkert sätt mot ekonomisk frihet. Använd regeln 50/30/20 för budgetering. Detta innebär att 50% av din lön går till dina behov (räkningar, mat, minimiskuldbetalningar), 30% går till underhållning och 20% går till framtida dig (skuldbetalningar över minimum, sparar för nödsituationer och investering). Om delningen inte fungerar för dig när pengarna är snäva kan du justera förhållandena. Det är viktigt att komma ihåg att olika personer har olika behov. Har du mycket lån och kredit kan du behöva lägga den största andelen av din inkomst för att betala av dina lån för att minska dina kostnader längre fram.

Betala inte ränta på din kreditkortsskuld

Om du har kortskuld, sätt en strategi för att bli av med den. Du kan överföra skulden till ett 0% -kreditkort för att undvika att betala ränta under en fast tid (upp till 30 månader) och betala av ett fast belopp varje månad.

Se till att du skapar en direktdebitering för att undvika att du missar minimibetalningar och att du får betala höga avgifter. Om du inte kan betala dina räkningar i tid är det bästa att undvika kreditkort helt och hållet.

Slösa inte pengar på lönedagen

Många personer spenderar mycket pengar på onödiga saker så fort de får sin lön. Ofta på saker som är helt onödiga. Ställ dig frågan om du verkligen behöver det du planerar att köpa. Prioritera alltid dina viktigaste utgifter och se till att lägga under pengar till sparande. På det sättet vet du hur mycket disponibel inkomst du verkligen har för att hålla månaden ut.

Var smart med dina besparingar

Det är alltid rekommenderat att ha ett sparande, en buffert för att kunna hantera oförutsedda utgifter. Dessutom kan det hjälpa dig spara till någonting som du drömmer om, till exempel en bostad.

Kontrollera dina arbetsförmåner

En del företag erbjuder olika arbetsförmåner till sina anställda. Det kan vara gymkort, vårdplaner, med mera. Ta reda på vad din arbetsgivare erbjuder sina anställda och se till att du utnyttjar dem.

Byt leverantör

Ett bra tips är att åtminstone en gång per år jämföra och, om nödvändigt byta dina leverantörer på hushållsräkningar. De närmaste du har till hands är din elleverantör. Gå till olika jämförelsesidor och se om du kan få bättre erbjudande från en annan leverantör. Alltför många jämför aldrig eller sällan sina leverantörskostnader, men här kan man spara många hundralappar eller till och med tusenlappar varje år.

Handla inte onödiga saker när du har tråkigt

Många shoppar när de har tråkigt, och internetshopping har blivit allt vanligare eftersom att det är så enkelt. Undvik impulsköp. Små köp kan snabbt bli många, vilket kan leda till stora onödiga kostnader.

Ett tips är att lämna köpet i varukorgen i 24 timmar och fråga dig själv om det fortfarande känns nödvändigt.

Slösa mindre mat

Mat är en viktig men ofta kostsam del av din budget. Med det sagt finns det även mycket att spar.

Chockerande är att nästan tre fjärdedelar av det vi slänger i hemmet är fullt ätbart. Gör ett medvetet försök att använda allt du köper så sparar du en förmögenhet. Om du är orolig för livsmedelssäkerhet, kom ihåg: ”bäst före” -datum är ett rekommenderat datim som inte säger att maten inte är säkert att äta. Istället är det ett rekommenderat datum, och många gånger är maten fullt ätbar efter.

Se även till att du inte köper mer mat än du kan äta.

Håll koll på dina utgifter

Ju mer medveten du är om vad du spenderar desto mindre sannolikt är det att du överspenderar. Använd gratis budgeteringsappar för att övervaka alla dina konton på ett ställe för att få en bättre översyn av var dina pengar går.

Det kan vara bra att kontrollera ditt nuvarande utgiftsmönster eftersom det kan skilja sig från ditt vanliga. Håll reda på ditt månatliga kassaflöde – din inkomst minus dina utgifter. Detta gör det också lättare att markera framsteg mot ditt sparmål.

Spendera lojalitets och bonuspoäng

Leta efter bonuserbjudanden och bonuspoäng. Det finns många sätt att få dessa. Du kanske får bonuspoäng på varje köp du gör och du kanske har olika medlemskort på diverse butiker. Dessa kan göra att du sparar tusentals kronor varje år. Du måste bara vara om dig och kring dig.

Be om en prismatchning

Vissa butiker har en policy att om du hittar ett lägre pris kommer de att matcha det. Allt som krävs är lite research, men det är helt klart värt det.

Byt ditt mobilabonnemang

Att ändra ditt mobilabonnemang är ett sätt att spara pengar på din mobiltelefonräkning. Jämför med olika mobiloperatörer för att hitta det bästa och billigaste abonnemanget.

Avbryt onödiga prenumerationer

Säg upp onödiga prenumerationer du inte använder tillräkligt mycket. Det kan vara tidningar, Netflix, Spotify, med mera. Det kanske inte är så mycket per månad, men det blir snabbt stora pengar.

Omfinansiera ditt bolån

Att omfinansiera ditt bolån för att få en lägre ränta kan spara tusentals kronor varje månad. Det skadar aldrig att göra din research.

Skriv en inköpslista

Hur många gånger har du promenerat in i matbutiken för att köpa ingredienser till middag, sedan gick du ut med ett massor av varor du inte planerade att köpa. Glass, kakor, salt, med mera.

Att skriva en inköpslista kan vara ett bra sätt att undvika dessa onödiga impulsköp. Det viktiga är sedan att hålla dig till inköpslistan. Vidare bör du aldrig handla när du är hungrig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *